IMT: διεθνής συνάντηση-ορόσημο

Στα τέλη Ιανουαρίου, η διεθνής ηγεσία της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) συναντήθηκε στην Ιταλία. Αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση του κορυφαίου οργάνου της IMT εδώ και ακριβώς τρία χρόνια. H τελευταία που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ήταν τον Ιανουάριο του 2020, ακριβώς τη στιγμή που ο COVID-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Τώρα, επιτέλους, σύντροφοι από κάθε ήπειρο – από 27 χώρες συνολικά – μπόρεσαν να συναντηθούν από κοντά για να συζητήσουν.

[Source]

Η συνάντηση εξέτασε τα διδάγματα των τελευταίων τριών ετών και τα τεράστια βήματα που έκανε το IMT σ’ αυτήν την περίοδο. Οι σύντροφοι συζήτησαν για τις ταραχώδεις διαδικασίες που έχουν κυριαρχήσει στον κόσμο και προετοιμάζουν επαναστατικές εκρήξεις την επόμενη περίοδο. Πάνω απ’ όλα, συζήτησαν τις προετοιμασίες για νέες προόδους και για το ορόσημο του Παγκοσμίου Συνεδρίου που θα συγκεντρώσει εκατοντάδες συντρόφους από όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για τις δυνάμεις της IMT. Από το 2019 έως σήμερα, ο αριθμός των συντρόφων που συμμετέχουν σε αυτή τη Διεθνή οργάνωση έχει αυξηθεί κατά 85%, με μια αύξηση 34% μόνο το 2020.

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αυτή η ανάπτυξη ήταν ακόμη πιο γρήγορη: 165% στη Βρετανία, 125% στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από 100% στην Αυστρία και τη Δανία. Σε πολλές χώρες, έχει λάβει χώρα μια διαδικασία ηλικιακής ανανέωσης που θέτει το έδαφος για νέα άλματα προς τα εμπρός. Εν τω μεταξύ, νέες ομάδες της IMT έχουν δημιουργηθεί σε περισσότερες από δέκα ακόμα χώρες και βρίσκονται στη διαδικασία να γίνουν πλήρη τμήματα της IMT, και μιλάμε για τη Νότια Αφρική, τη Χιλή, την Κολομβία, την Ονδούρα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία.

Αυτά είναι τα ποσοτικά μέτρα της προόδου μας, αλλά δίνουν μόνο τη μισή εικόνα. Δεν δίνουν το κατάλληλο μέτρο για τις ποιοτικές προόδους της Διεθνούς. Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήσαμε την έκδοση του περιοδικού  In Defence of Marxism – América Socialista, ένα θεωρητικό περιοδικό που πουλά 4.000 αντίτυπα ανά τεύχος. Έχουν επίσης διοργανωθεί 2 αξιόλογα Διεθνή Μαρξιστικά Πανεπιστήμια το 2020 και το 2022, με 6.600 εγγραφές και 7.700 εγγραφές στο καθένα αντίστοιχα. Και η ετήσια διεθνής οικονομική εξόρμηση της IMT έχει αυξηθεί κατά  700%  από το 2018! Αυτά τα στοιχεία πιστοποιούν την αυξανόμενη δραστηριότητα και τον επαναστατικό ενθουσιασμό της IMT.

Γνήσιος κομμουνισμός

Ποιο ήταν το μυστικό (αν μπορεί να ονομαστεί μυστικό) της επιτυχίας μας; Όπως εξήγησε ο σύντροφος Hamid Alizadeh στην παρουσίαση του διεθνούς οργανωτικού ραπόρτου «[πολλοί] στην Αριστερά δεν μπορούν να καταλάβουν πώς το κάνουμε. Έχουμε φτιάξει μια πολύ εντυπωσιακή οργάνωση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Όλες αυτές οι επιτυχίες μπορούν να συνοψιστούν σε ένα πράγμα: η δύναμη των ιδεών. Οι ιδέες μας είναι η μόνη δικαιολογία για την ύπαρξή μας και είναι το πιο σημαντικό εργαλείο μας. Οι νέοι σήμερα αισθάνονται χαμένοι. Αισθάνονται ότι η ζωή είναι άδεια και πνιγηρή μέσα σε αυτό το σύστημα. Ψαχουλεύουν ενστικτωδώς για μια λύση και μόνο ο επαναστατικός μαρξισμός μπορεί να την προσφέρει αυτή».

Αυτή η αναζήτηση ριζοσπαστικών, επαναστατικών ιδεών από τη νεολαία μπορεί να βρεθεί παντού. Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά έγινε από τους Ισπανούς συντρόφους για την εμφάνιση του «Σοσιαλιστικού Κινήματος» στη Χώρα των Βάσκων. Ξεκινώντας ως μια αριστερή διάσπαση του τμήματος νεολαίας του εθνικιστικού κόμματος, Bildu, τα νεαρά μέλη του «Σοσιαλιστικού Κινήματος» έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του κομμουνισμού, του διεθνισμού και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Έχουν προσελκύσει χιλιάδες νέους στις διαδηλώσεις τους κάτω από αυτά τα προχωρημένα συνθήματα.

Αλλά η ίδια διάθεση επικρατεί σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος. Ως εκ τούτου, το «Σοσιαλιστικό Κίνημα» εξαπλώθηκε γρήγορα από τη Χώρα των Βάσκων στην Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Μαδρίτη και όχι μόνο. Το ίδιο στρώμα αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι νέοι αναζητούν  τον γνήσιο κομμουνισμό . Το κύριο εμπόδιο που συναντούν είναι ότι οι γνήσιοι κομμουνιστές αντιπροσωπεύουν ακόμη μια μικρή ομάδα. Εν τω μεταξύ, η άρχουσα τάξη προσπάθησε να θάψει αυτές τις ιδέες – και ιδιαίτερα τις ιδέες του Λένιν – κάτω από ένα σωρό ψέματα και διαστρεβλώσεις. Οι σταλινικοί έπαιξαν επίσης το δικό τους περιβόητο ρόλο στη διάδοση ψεμάτων και σύγχυσης.

Ως αντίδοτο σε αυτά τα ψέματα, το επόμενο έτος η IMT θα ξεκινήσει μια εκστρατεία με αφορμή την εκατονταετηρίδα από το θάνατο του Λένιν που συνέβη το 1924. Στόχος της θα είναι να αποκαταστήσει τις  πραγματικές  ιδέες του Λένιν και του μπολσεβικισμού, να ανοίξει ένα μονοπάτι για το συνεχώς αυξανόμενο τμήμα των νέων που αναζητούν τις γνήσιες μπολσεβίκικες ιδέες.

Ένας κόσμος που φλέγεται

Η αναλυτική συζήτηση για την παγκόσμια κατάσταση υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο την IMT και να μεγαλώσουμε τις δυνάμεις του μαρξισμού.

Η παγκόσμια κατάσταση γίνεται όλο και πιο ταραχώδης. Σε όλον τον κόσμο υπήρξε μια έκρηξη ανισότητας. Ακόμη και στις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, η πείνα αυξάνεται. Η μια κρίση επιδεινώνει την άλλη: κρίσεις Υγείας, κρίσεις κόστους ζωής και πληθωρισμού, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακές κρίσεις κ.λπ., κ.λπ. Και η ταξική πάλη είναι σε έξαρση.

Ακριβώς την εβδομάδα που οι σύντροφοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν την παγκόσμια κατάσταση, ξέσπασαν νέες εκρήξεις της ταξικής πάλης. Στη Γαλλία, σχεδόν 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Λίγες μέρες νωρίτερα, το σύνθημα «Η εργατική εκδίκηση: σοσιαλιστική επανάσταση!» ακουγόταν σε μια διαδήλωση 7.000 αγωνιστών της βασκικής νεολαίας. Και λίγες μέρες αργότερα, μισό εκατομμύριο εργάτες απεργούσαν στη Βρετανία – στη μαζικότερη απεργιακή δράση στη Βρετανία εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτή είναι η αρχή μιας αφύπνισης της εργατικής τάξης. Σύμφωνα με τα λόγια του Άλαν Γουντς, «Φρέσκα στρώματα της τάξης μπαίνουν σε δράση. Φυσάει ένας φρέσκος άνεμος».

Αλλά καθώς αυτά τα στρώματα μπαίνουν στον αγώνα, συναντούν ένα πρωταρχικό εμπόδιο – τον συντηρητισμό της δικής τους ηγεσίας. «Οι παλιοί ηγέτες έχουν παραλύσει, υπνωτισμένοι από τις προηγούμενες ήττες. Δεν μπορούν να δουν ούτε τη μύτη τους», εξήγησε ο Άλαν.

Σε αντίθεση με αυτά τα παλιά, κουρασμένα στρώματα, για παράδειγμα, ο Άλαν περιέγραψε τη διάθεση που επικρατεί μεταξύ των απεργών νοσηελυτών και νοσηλευτριών στη Βρετανία:

«Μπορείτε να δείτε τη φλόγα, το επαναστατικό ένστικτο, στα μάτια αυτών των νεαρών νοσηλευτριών και νοσηλευτών που απεργούν για πρώτη φορά. Η IMT θα κριθεί από την ικανότητά της να φτάσει σε αυτό το στρώμα… Πρέπει να στραφούμε προς τις απεργιακές γραμμές, προς τα εργοστάσια, προς τους απεργούς».

Μέσα σ’ αυτό το προηγμένο στρώμα και στην επαναστατική νεολαία η IMT χτίζει τις δυνάμεις του μαρξισμού – ακόμα μικρές, αλλά αυξανόμενες καθημερινά – για να μπορέσει να παρέμβει σε αυτά τα θυελλώδη γεγονότα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην αναγκαία δημιουργία της επαναστατικής ηγεσίας της εργατικής τάξης που μπορεί να οδηγήσει την τελευταία στην ολοκλήρωση της ιστορικής της αποστολής, βάζοντας οριστικό τέλος στον καπιταλισμό και χτίζοντας μια κοινωνία αντάξια των ανθρώπων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το καθήκον!