Manifesti i Internacionales Revolucionare Komuniste

Në vitin 1938, revolucionari i madh rus, Leon Trocki, deklaroi se "kriza historike e njerëzimit zvogëlohet në krizën e udhëheqjes revolucionare." Këto fjalë janë aq të vërteta dhe aktuale sot, sa ditën kur u shkruan.

Në dekadën e tretë të shekullit të 21-të, sistemi kapitalist ndodhet në një krizë ekzistenciale. Situata të tilla nuk janë aspak të pazakonta në histori. Ato shprehin faktin që një sistem shoqëror-historik i caktuar ka arritur kufijtë e tij dhe nuk është më në gjendje të luajë ndonjë rol progresiv.

Teoria marksiste e materializmit historik na ofron një shpjegim shkencor për këtë fenomen. Çdo sistem shoqëror-ekonomik lind për arsye të caktuara. Ai zhvillohet, lulëzon, pastaj arrin kulmin, në të cilin hyn në një fazë zhbërëse. Kështu ishte rasti me shoqërinë e skllevërve dhe shpërbërja dhe rrënimi i Perandorisë Romake.

Në kohën e vet, kapitalizmi arriti të zhvillojë industrinë, bujqësinë, shkencën dhe teknikën në një nivel që nuk është ëndërruar ndonjëherë në të kaluarën. Duke bërë kështu, ai po vendoste themelet materiale për një shoqëri të ardhshme pa klasa.

Por tani ky ka arritur kufijtë e tij, dhe gjithçka po kthehet në të kundërtën e saj. Sistemi kapitalist ka shumë kohë që ka shfrytëzuar potencialin e tij historik. I paqartë për të vazhduar shoqërinë më tej, tani ka arritur në pikën e papritur.

Kriza e tanishme nuk është një krizë ciklike normale e kapitalizmit. Është një krizë ekzistenciale, e shprehur jo vetëm në ngecjen ekonomike të forcave prodhuese, por edhe në një krizë të përgjithshme të kulturës, moralit, politikës dhe besimit.

Humnera e  hapur që ndan të pasurit dhe të varfrit - midis pasurisë se turpshme në duart e disa parazitëve, dhe varfërisë, mjerimit dhe pesimizmit për shumicën e madhe të races njerëzore - nuk ka qenë kurrë më e madhe.

Këto janë simptoma të tmerrshme të sëmundjes së një shoqërie që është e kalbur dhe gati për rrëzim. Rënia e saj përfundimtare është e pashmangshme dhe nuk mund të shmanget. Por kjo nuk do të thotë se borgjezia mungon mekanizmat për të vonuar krizat ose për të reduktuar ndikimin e tyre, të paktën në një shkallë dhe për një periudhë të përkohshme.

Megjithatë, këto masa vetëm krijojnë kontradikta të reja dhe të pashmangshme. Kriza financiare e vitit 2008 ishte një pikë kthese kryesore. E vërteta është se kapitalizmi botëror nuk është  rikuperuar kurrë nga ajo krizë.

Për dekada të tëra, ekonomistët borgjezë argumentonin se 'dora e padukshme e tregut' do të zgjidhte gjithçka dhe qeveria nuk duhet të luajë asnjë rol në jetën ekonomike të kombit. Por tregjet ranë dhe u shpëtuan vetëm nga ndërhyrja masive e qeverisë. Gjatë asaj krize, qeveritë dhe bankat qendrore u detyruan të derdhin shuma të mëdha parash në sistem për të parandaluar një katastrofë totale.

Borgjezia arriti të shpëtonte sistemin vetëm duke e shtyrë atë larg kufijve të tij natyrorë. Qeveritë shpenzuan sasi të mëdha parash që nuk i kishin. Kjo metodë e pabesë u përsërit në pandeminë COVID-19.

Këto masa të çmendura çuan në mënyrë të pashmangshme në një shpërthim të pakontrolluar inflacioni dhe krijuan borxhe të mëdha publike, korporative dhe private, që detyrojnë qeveritë të frenojnë. Tani gjithë procesi duhet të shkojë në drejtim të kundërt.

Epoka e normave të jashtëzakonshme të interesit dhe kredisë të lehtë është tani vetëm një kujtesë e erës së kaluar. Nuk ka mundësi që të kthehemi në periudhën e mëparshme në të ardhmen e afërt - nëse kurrë.

Ekonomia globale ballafaqohet me mundësinë e një furtune të përsosur, në të cilën një faktor ushqehet nga një tjetër për të prodhuar një rënië të shpejtë.

Bota po drejtohet drejt një të ardhme të pasigurt, e karakterizuar nga një cikël i pafund i luftërave, rrëzimit ekonomik dhe mjerimit në rritje. Edhe në shtetet më të pasura, pagat shkatërrohen nga rritja e pandërprerë e çmimeve, ndërsa shkurtimet e thella në shpenzimet publike dëmtojnë vazhdimisht shërbimet sociale si shëndetësia dhe arsimi.

Këto masa paraqesin një sulm të drejtpërdrejtë ndaj standardit të jetesës të punëtorëve dhe klasës së mesme. Por ato vetëm shërbejnë për të thelluar krizën. Të gjitha përpjekjet e borgjezisë për të rikthyer ekuilibrin ekonomik vetëm shkaktojnë shkatërrimin e ekuilibrave shoqërorë dhe politikë. Borgjezia ndodhet e kapur në një krizë për të cilën nuk ka zgjidhje. Kjo është çelësi për të kuptuar situatën aktuale.

Megjithatë, Lenini e shpjegoi kohë më parë se nuk ka asgjë si një krizë përfundimtare e kapitalizmit. Nëse nuk shkatërrohet, sistemi kapitalist gjithmonë do të ngrihet edhe nga kriza më e thellë, megjithatë me një kosto të tmerrshme për njerëzimin.

Kufijtë e globalizmit

Shkaktarët kryesorë të krizave kapitaliste janë, nga njëra anë, pronësia private e mjeteve të prodhimit dhe, nga ana tjetër, manteli i ngushtë mbi tregun kombëtar, i cili është shumë i ngushtë për të përmbajtur forcën prodhuese që kapitalizmi ka krijuar.

Për një kohë, fenomeni i njohur si 'globalizimi' lejoi borgjezinë të përmbushë pjesërisht kufijtë e tregut kombëtar përmes nxitjes së tregtisë botërore dhe një intensifikimi i ndarjes ndërkombëtare të punës.

Ky proces u përshpejtua më tej nga inkorporimi i Kinës, Indisë dhe Rusisë në tregun botëror kapitalist, pas shembjes së Bashkimit Sovjetik.

Ky ishte mjeti kryesor me të cilin sistemi kapitalist ka mbijetuar dhe rritur në dekadat e fundit.Për një kohë të gjatë, ekonomistët borgjezë besonin se kishin zbuluar kurën sekrete për të gjitha problemet e kapitalizmit. , ashtu si alkimistët e vjetër  se kishin zbuluar metoden sekrete për të shndërruar metale bazë në ar.

Tani këto iluzione janë shpërthyer si flluska sapuni në ajër. Është krejt e qartë se ky proces ka arritur kufijtë e vet dhe po shkon në drejtim të kundërt. Nacionalizmi ekonomik dhe masat proteksioniste janë tani tendencat dominuese - pikërisht të njëjtat tendenca që shndërruan rënien e viteve 1930 në Depresionin e Madh.

Kjo shënon një ndryshim vendimtar në gjithë situatën. Ka çuar në një përkeqësim të jashtëzakonshëm të kontradiktave midis shteteve dhe shumëzimit të konflikteve ushtarake dhe proteksionizmit.

Kjo shprehet shumë qartë nga fushata e zhurmshme që po ndodh nga imperializmi amerikan nën flamurin e 'Amerikës së Parë!' 'Amerika e Parë' do të thotë që pjesa tjetër e botës duhet të shtyhet në pozicionin e dytë, të tretë apo të katërt, duke çuar në kontradikta të mëtejshme, luftëra dhe luftëra tregtare.

Horrori pa fund

Kriza gjen shprehje në paqëndrueshmëri në çdo sferë: ekonomike, financiare, sociale, politike, diplomatike dhe ushtarake. Në vendet e varfra, miliona ballafaqohen me një vdekje të ngadaltë nga uria, të shtypur nga prekja e pamëshirshme e huamarrësve imperialistë.

Në qershor të vitit 2023, OKB-ja vlerësoi se numri i personave të detyruar të zhvendosur nga lufta, uria dhe ndikimi i ndryshimeve klimatike, ishte 110 milion – një rritje e shkëlqyer krahasuar me nivelet para-pandemike. Kjo ishte para luftës në Gazë.

Në një përpjekje të dëshpëruar për të ikur nga këto tmerre, një numër i madh njerëzish janë të detyruar të shpërngulen në vende si SHBA dhe Europë. Ata që bëjnë udhëtime të vështira dhe të rrezikshme për të arritur Mesdheun ose Rio Granden përballen me dhunën e papërshkrueshme dhe abuzime gjatë rrugës. Dhjetëra mijëra vdesin çdo vit në tentativë.

Këto janë pasojat e tmerrshme të rrëzimit ekonomik dhe shoqëror të shkaktuar nga shkatërrimet e ekonomisë së quajtur tregu i lirë, dhe veprimet e dhunshme të imperializmit, të cilat shkaktojnë shkatërrim, vdekje dhe shfarosje në një shkallë të pamendueshme.

Pas rënies së Bashkimit Sovjetik, SHBA-ja u bë për një kohë fuqia e vetme superiore në botë. Me fuqi kolosale erdhi arroganca kolosale. Imperializmi amerikan i vuri vulën kudo, duke përdorur një kombinim të fuqisë ekonomike dhe muskujve ushtarak për të nënshtruar çdo komb që refuzonte të përkulej përpara Uashingtonit.

Pas kontrollimit të Ballkanit dhe sferave të tjera të ndikimit të ish-Bashkimit Sovjetik, u lëshua një sulm i egër dhe i paprovokuar në Irak që shkaktoi vdekjen e mbi një milion njerëzve. Sulmi në Afganistan ishte një episod tjetër i gjakshëm. Askush nuk e di sa jete u humbën në atë tokë të trishtuar.

Por kufijtë e fuqisë amerikane u ekspozuan në Siri, ku amerikanët përjetuan një humbje si rezultat i ndërhyrjes së Rusisë dhe Iranit. Kjo shënoi një ndryshim të papritur në këtë situatë. Nga ajo kohë e në vazhdim, imperializmi amerikan ka përjetuar një përkeqësim të turpshëm pas tjetrit.

Ky fakt në vetvete është një provë e pamohueshme e krizës së kapitalizmit në një shkallë botërore.

Në shekullin 19, imperializmi britanik merrte pasuri të mëdha nga roli i tij si fuqia botërore e domosdoshme. Por tani gjërat kanë ndryshuar në kundërshtim me këtë.

Kriza e kapitalizmit dhe tensionet e rritura midis shteteve po bëjnë botën një vend shumë më të turbullt dhe të rrezikshëm. Të qenit polici kryesor i botës është një punë gjithnjë e më komplekse dhe e shtrenjtë, me probleme që shpërthejnë kudo dhe aleatët e mëparshëm, duke ndjerë dobësinë, bashkohen për të sfiduar shefin kryesor.

Imperializmi amerikan është fuqia më e fuqishme dhe më reaksionare në planet. Shpenzimet e tij ushtarake barazojnë me ato të dhjetë shteteve më të mëdha të tjera të bashkuara. Dhe megjithatë, nuk është në gjendje të imponojë vendimin e tij në mënyrë të përfundimtare në çfarëdo rajoni të botës.

Këy kualitet i ftohtë i imperializmit amerikan, dhe gjithashtu hipokrizia e tij e rëndë, u ekspozua qartë nga ngjarjet e tmerrshme në Gazë. Ai ishte një pjesëmarrës aktiv në masakrën e tmerrshme që u krye mbi njerëz të pafuqishëm, meshkuj, gra dhe fëmijë nga regjimi i përbindshëm izraelit.

Kjo luftë kriminale e agresionit nuk do të kishte zgjatur asnjë ditë pa mbështetjen aktive të grupazhit së pushtetit të SHBA-së. Megjithatë, ndërsa tërhiqej hipokritisht për fatin e këtyre viktimave, Uashingtoni vazhdoi të dërgonte armë dhe para për të ndihmuar Netanyahu-n në punën e tij te mekatshme.

Por më e shquar ka qenë pamundësia totale e Uashingtonit për të detyruar izraelitët të bëjnë atë që i përshtatet interesave amerikane. Sa herë që tërhiqën fijet, marioneta vazhdoi të kërceje me këngën e vet. Ky ishte një tregues shumë i qarte për rrënimin e fuqisë amerikane, dhe jo vetëm në Lindjen e Mesme.

Ajo që një komb mund të dominojë tjetrin nuk është absolut, por relativ. Situata nuk është statike, por dinamike dhe ndryshon gjithmonë. Historia tregon se kombet e mëparshme të prapambetura dhe të përmbysura mund të shndërrohen në shtete agresive që kthehen kundër fqinjëve të tyre dhe tentojnë të dominohen dhe shfrytëzojnë ata.

Sot, Turqia është një nga fuqitë dominuese në Lindjen e Mesme. Është një fuqi imperialiste rajonale. Në kundërshtim, Rusia dhe Kina, pasi kanë hyrë në rrugën kapitaliste, janë zbuluar si fuqi imperialiste forca me një përhapje globale. Kjo i çon ata në konflikt të drejtpërdrejtë me imperializmin amerikan.

Kina dhe Rusia ende nuk kanë arritur në të njëjtën nivel të fuqisë ekonomike dhe ushtarake si SHBA-ja, por ata janë ngritur si rivalë të fuqishëm, duke sfiduar Uashingtonin në një betejë globale për tregjet, sferat e ndikimit, burimet e papërpunuara dhe investimet e fitueshme. Luftërat në Ukrainë dhe Gazë kanë siguruar provë grafike për kufijtë e fuqisë së imperializmit amerikan.

Në të kaluarën, tensionet ekzistuese do të kishin çuar tashmë në një luftë të madhe midis Fuqive të Mëdha. Por kushtet e ndryshme e kanë hequr këtë nga rendi i ditës – të paktën për tani.

Kapitalistët nuk zbatojnë luftën për patriotizëm, demokraci, apo ndonjë princip tjetër ekstravagant. Ata zbatojnë luftën për fitim, për të kapur tregje të huaja, burime të lëndëve të para (si nafta), dhe për të zgjeruar sferat e ndikimit.

A nuk është kjo absolutisht e qartë? Dhe a nuk është gjithashtu shumë e qartë se një luftë bërthamore nuk do të tregojë asnjërin prej këtyre gjërave, por vetëm shkatërrimin ndërsjellë të të dyja palëve? Ata madje kanë krijuar një shprehje për të përshkruar këtë skenar: ShND (shkatërrimi i ndërsjellë i garantuar).

Një faktor tjetër vendimtar që peson kundër luftës së hapur midis pushtetit kryesor imperialist është opozita masive ndaj luftës, veçanërisht (por jo ekskluzivisht) në SHBA. Një sondazh i fundit tregon se vetëm 5 për qind e popullsisë së SHBA-së do të favorizonte ndërhyrjen ushtarake direkte në Ukrainë.

Kjo nuk është tepër surprizuese, duke pasur parasysh humbjet e neveritshme të pësuar në Irak dhe Afganistan, një fakt që është i ngulitur në ndërgjegjen e popullit të Shteteve të Bashkuara. Kjo, së bashku me frikën që një përballje e drejtpërdrejtë ushtarake me Rusinë mund të pershkallezojë, duke krijuar rrezikun e luftës bërthamore, vepron si një frenë serioze.

Edhe pse një luftë botërore është e përjashtuar në kushtet e tanishme, do të ketë shumë luftëra "të vogla" dhe luftëra ndërmjetëse si ajo në Ukrainë. Ndikimi global i këtyre luftërave do të jetë i rëndësishëm. Kjo do të shtojë në përgjithshëmërinë e pabarazisë dhe do të nxisë flakët e rrëmujës botërore. Kjo u bë shumë e qartë nga ngjarjet në Gazë.

E ardhmja që ofron ky sistem mund të jetë vetëm një e mjerë e pafund, vuajtje, sëmundje, luftëra për racën njerëzore. Me fjalët e Leninit: Kapitalizmi është një horror pa fund.

Kriza e demokracisë borgjeze

Kushtet ekonomike në periudhën e ardhshme do të jenë shumë më të ngjashme me ato të viteve 1930 sesa ato që pasuan Luftën e Dytë Botërore. Pyetja lind, prandaj: a do të mbetet demokracia borgjeze e paprekur për të ardhmen e afërt?

Demokracia është, në fakt, monopol i disa vendeve të pasura dhe të privilegjuara, ku lufta e klasave mund të mbahet brenda kufijve të pranueshëm duke dhënë koncesione për klasën punëtore.

Ky ishte parashkëmbimi material mbi të cilin quhej "demokracia" në vende si Shtetet e Bashkuara dhe Britania, dhe mund të mbahet për dekada. Republikanët dhe demokratët, shkëmbyen pushtetin pa bërë ndonjë ndryshim themelor.

Në realitet, demokracia borgjeze është thjesht një maskë e buzëqeshur - një fasadë pas së cilës qëndron realiteti i diktaturës së bankave dhe korporatave të mëdha. Në mënyrë të kufizuar që klasa sunduese të mos jetë në gjendje të vazhdojë të japë koncesione masave, maska e buzëqeshur hiqet anash, për të zbuluar realitetin e shëmtuar të sundimit nga dhuna dhe detyrimi. Kjo po bëhet gjithnjë e më e dukshme.

Thuhet se tregu i lirë ishte garantues i demokracisë. Por demokracia dhe kapitalizmi janë te kundërta. Strategët e Kapitalit tani shfaqin hapur dyshime në lidhje me qëndrueshmërinë e demokracisë borgjeze dhe vetë të ardhmen e kapitalizmit.

Miti i vjetër ngushëllues se çdo qytetar ka mundësi të barabarta, tani është shkatërruar nga kontrasti i fortë i pasurisë së pahijshme dhe luksit që shpërthehet pa turp përpara një mase varfërie, papunësie, të pastrehësh dhe dëshpërimi, madje edhe në kombet e pasura.

Përkeqësimi ekonomik thellon tashmë prekë jo vetëm klasën punëtore por edhe një pjese të konsiderueshme  të klasës së mesme. Shok ekonomik, kriza e kostos se jeteses, inflacioni i shkallës së lartë dhe normat e interesit që rriten gjithmonë japin faliment për bizneset e vogla. Ka një pasiguri të përgjithshme dhe frikë për të ardhmen në të gjitha nivelet e shoqërisë, përveç super të pasurve dhe bashkëpunëtorëve të tyre.

Legjitimiteti i sistemit supozohej të bazohet në prosperitetin e përbashkët të gjerë. Por kapitali po konsolidohet gjithnjë e më shumë në duart e disa miliarderëve, bankave dhe korporatave gjigante.

Në vend të demokracisë, kemi sundimin e një plutokracie të vënë fortë nën një maskë. Pasuria blen pushtet. Të gjithë e dinë këtë.

Demokracia do të thotë një qytetar, një votë. Por kapitalizmi do të thotë një dollar, një votë. Disa miliardë dollarë blejnë një biletë hyrjeje në Shtëpinë e Bardhë.

Ky fakt po bëhet gjithnjë e më i qartë për shumicën e njerëzve. Është rritur indiferenca ndaj rendit politik ekzistues, dhe mosbesimi - pothuajse urrejtja - për elitën qeverisëse dhe institucionet e saj.

Sipërmarrja parlamentare vetë është e shkatërruar. Trupat zgjedhore kthehen në thërrime të thjeshta, ndërsa pushteti real kalon nga Parlamenti në Kabinet, nga Kabineti në grupime të zyrtarëve të paemëruar dhe 'këshilltarë'.

Gënjeshtra e qartë se policia dhe gjyqtari janë në mënyrë të ndonjësishme të pavarur po bëhet e zbuluar për të gjithë për t’i parë. Përderisa lufta e klasave përkeqësohet, këto institucione do të ekspozohen gjithnjë e më shumë dhe do të humbasin respektin dhe autoritetin që dikur kanë pasur.

Në fund, borgjezia do të vërtetojë se ka shumë shqetësime, shumë greva dhe demonstrata, shumë kaos. “Ne kërkojmë rend!” Tashmë shohim kufizime që vendosen në të drejtat demokratike, si të drejta për të demonstruar, të drejtën për të grevuar, lirinë e fjalës dhe të shtypit.

Në një fazë të caktuar, borgjezia do të ndihet e këshilluar të kthehet te diktatura e hapur në një formë ose në një tjetër. Por kjo mund të bëhet vetëm një mundësi realiste pasi klasa punëtore të ketë pësuar një seri humbjeve të rënda, sikurse ishte rasti në Gjermani pas Luftës së Parë Botërore.

Por shumë para kësaj, klasa punëtore do të ketë shumë mundësi për të testuar forcën e saj kundër atij të shtetit borgjez dhe për të marrë pushtetin në duart e veta.

A ekziston nje rrezik nga fashizmi?

Impresionistët e së quajturit e majtë në nivel ndërkombëtar shikojnë me budallallëk Trumpizmin si fashizëm. Ky ngaterrim nuk na ndihmon të kuptojmë ndjeshmërinë reale të fenomeneve të rëndësishme.

Këtë absurditet i çon ata drejtpërdrejt në balten e politikave bashkëpunuese me klasën. Duke avancuar idenë e rreme të 'te keqes më të vogël', ata ftojnë klasën punëtore dhe organizatat e saj të bashkohen me një krah reaksionar të borgjezisë kundër një tjetri.

Kjo politikë e rremë u lejoi atyre të shtynin votuesit të mbështesnin Joe Biden dhe demokratët - një votë që shumë njerëz më pas e përjetuan me trishtim të thellë.

Duke folur pa pushim për rrezikun e pretenduar të 'fashizmit', ata do të zhvatin klasën punëtore kur të ballafaqohet me formacione fashiste të vërteta në të ardhmen. Për tani, ata humbasin pikën krejtësisht.

Ka mjaft demagogë të djathtë përreth, dhe disa madje zgjidhen në pushtet. Megjithatë, kjo nuk është e njëjta gjë me një regjim fashist, i cili bazohet në mobilizimin masiv të borgjezisë së vogël të zemëruar si një top i përplasjes për të shkatërruar organizatat e punëtorëve.

Në vitet 1930, kontradiktat në shoqëri u zgjidhën në një kohë relativisht të shkurtër, dhe mund të përfundonin vetëm në fitoren e revolucionit proletar, ose në reagim në formën e fashizmit ose Bonapartizmit.

Por klasa sunduese u dogj rëndë kur e hodhi peshën e saj pas fashistëve në të kaluarën. Ajo nuk do të shkojë lehtë në atë rrugë.

Edhe më e rëndësishme, sot, një zgjidhje e tillë e shpejtë është e pamundur për shkak të ndryshimit të balancës së forcave. Rezervat shoqërore të reaksionit janë shumë më të dobëta sesa në vitet 1930, dhe peshën specifike të klasës punëtore është shumë më e madhe.

Bujqësia ka zhdukur për shumicën në vendet kapitaliste të zhvilluara, ndërsa shtresat e gjerë që dikur e shihnin veten si të mesme (njerëzit profesionistë, punonjësit me paga te larta, mësuesit, profesorët universitarë, funksionarët civilë, mjekët dhe infermierët) janë afruar më shumë me proletariatin dhe janë unionizuar.

Studentët, të cilët në vitet 1920 dhe 1930 siguronin trupat e goditjes për fashizmin, kanë kaluar rëndë në majtas dhe janë të hapur për ide revolucionare. Klasa punëtore, në shumë vende, nuk ka pësuar humbje serioze për dekada. Forcat e saj janë për kryesisht të pa prekura.

Borgjezia gjendet përballë krizës më serioze në historinë e saj, por për shkak të forcimeve të mëdha të klasës punëtore, nuk është në gjendje të lëvizë shpejt drejt reagimit të hapur.

Kjo do të thotë se klasa sunduese do të përballet me vështirësi serioze kur të përpiqet të rivendosë fitimet e së kaluarës. Thellësia e krizës do të thotë se ata do të duhet të përpiqen të futen direkt e në bërthamë. Por kjo do të provokojë shpërthime në një vend pas tjetrit.

Katastrofa mjedisore

Përveç luftërave të vazhdueshme dhe krizave ekonomike, njerëzimi është i kërcënuar nga shfrytëzimi i planetit. Në kërkimin e vazhdueshëm për fitim, sistemi kapitalist ka helmuar ajrin që ne marrim, ushqimin që hamë dhe ujin që pijmë.

Ai po shkatërron pyllin e Amazonës dhe kapakët polarë. Oqeanet janë të mbushur me plastikë dhe të ndotur me mbeturina kimike. Llojet e kafshëve po shuhen në një shpejtësi shqetësuese. E ardhmja e vendeve të tëra është në rrezik.

Seksionet më të varfra të shoqërisë dhe klasa punëtore janë më të goditurit më së shumti nga ndikimi i ndotjes dhe ndryshimeve klimatike. Sipas kësaj, klasa sunduese kërkon që ata të paguajnë për krizën që ka krijuar kapitalizmi.

Marksi shpjegoi se zgjedhja përpara njerëzimit ishte socializmi ose barbaria. Elementët e barbarisë ekzistojnë tashmë edhe në vendet më të zhvilluara kapitaliste dhe kërcënojnë ekzistencën e qytetërimit. Por tani kemi të drejtë të themi se kapitalizmi paraqet një kërcënim për ekzistencën e vetë njerëzimit.

Të gjitha këto gjëra shqetësojnë ndërgjegjen e miliona njerëzve, veçanërisht të rinjtë. Por indinjimi moral dhe demonstratat e zjarrta janë krejtësisht të pamjaftueshme. Nëse lëvizja mjedisore kufizohet në politikën e gjestit të zbrazët, do të vetëdijesohet për vdekje.

Aktivistët mjedisore janë të aftë të tregojnë simptomat më të dukshme të problemit. Por ata nuk japin një diagnozë të saktë, dhe pa këtë, është e pamundur të ofrohet një kurë. Lëvizja mjedisore mund të arrijë objektivat e saj vetëm nëse merr një pozicion të qartë dhe të paanshëm revolucionar anti-kapitalist.

Ne duhet të përpiqemi të arrijmë elementët më të mirë dhe t'i bindim ata se problemi është vetë kapitalizmi. Katastrofa mjedisore është rezultat i çmendurisë së ekonomisë së tregut dhe motivimit për fitim.

Ekonomia e quajtur e tregut të lirë është e paaftë për të zgjidhur çdo problem që përballet njerëzimi. Ajo është tejet shpërdoruese, shkatërruese dhe çnjerëzore. Asnjë përparim nuk mund të bëhet në këtë bazë. Argumenti për një ekonomi të planifikuar është i pandryshueshem.

Është e nevojshme të shpronësojmë bankierët dhe kapitalistët dhe të zëvendësojmë anarkinë e tregut me një sistem harmonik dhe racional planifikimi.

Sistemi kapitalist tani shfaq të gjitha veçoritë e tmerrshme të një krijese që ka humbur tërë arsyen për të ekzistuar. Por kjo nuk do të thotë që ai e njeh se po përballon shuarjen. Përkundrazi, në fakt.

Ky sistem i degraduar dhe i sëmurë ngjan me një njeri të sëmurë dhe të plakur që ngulitet me përulje për jetë. Ai do të vazhdojë të rrëzohet deri në momentin kur do të përmbyset nga lëvizja revolucionare e vetëdijshme e klasës punëtore.

Është detyra e klasës punëtore të vë një fund këtij procesi të gjatë të agonisë së vdekjes së kapitalizmit përmes përmbysjes revolucionare dhe rindërtimit të shoqërisë nga e para në fund.

Ekzistenca e kapitalizmit tani paraqet një kërcënim të qartë dhe aktual për të ardhmen e planetit Tokë. Që njerëzimi të jetë në gjendje të jetojë, sistemi kapitalist duhet të vdesë.

Faktori subjektiv

Nga kriza e përgjithshme e kapitalizmit, është e mundur të arrijmë në përfundimin se rrëzimi i tij është i pashmangshëm dhe nuk mund të shmangej. Në të njëjtën kuptim, fitimi i socializmit është një përfundim historik i pashmangshëm.

Kjo është e vërtetë në një kuptim të përgjithshëm. Por nga pohimet e përgjithshme është e pamundur të kemi një shpjegim konkret të ngjarjeve aktuale.

Nëse gjithçka është krejtësisht e pashmangshme, nuk ka nevojë për një parti revolucionare, për sindikatat, grevat, demonstratat, studimin e teorisë, ose çfarëdo tjetër. Por e gjithë historia dëshmon pikërisht të kundërtën. Faktori subjektiv, udhëheqja, luan një rol absolutisht themelor në momentet vendimtare të historisë.

Karl Marksi tregoi se klasa punëtore pa organizim nuk është gjë tjetër veçse material i papërpunuar për shfrytëzim. Pa organizim ne nuk jemi asgjë. Me të, jemi gjithçka.

Por këtu arrijmë në thelbin e problematikës. Çështja reale është mungesa totale e udhëheqjes - degradimi i plotë i udhëheqësve të punëtorëve.

Organizatat masive të zhvilluara historikisht të klasës punëtore janë nën shtypjen e klasës sunduese dhe të vogëlsisë së mesme gjatë dekadave të prosperitetit të përparshëm. Kjo e përforcuar prerjen me burokracinë e punës në këto organizata.

Kriza e kapitalizmit në mënyrë të domosdoshme do të thotë krizë e reformizmit. Udheheqësit e djathtë janë larguar nga idetë mbi të cilat është themeluar lëvizja dhe janë ndarë nga klasa që supozohet të përfaqësojnë.

Më shumë se në çdo periudhë tjetër në histori, udhëheqja e organizatave të punëtorëve është nën presionin e borgjezisë. Për të përdorur një shprehje të shpikur nga socialisti amerikan Daniel DeLeon dhe shpesh cituar nga Lenini, ata janë thjesht "nëpunësit e kapitalit të punës". Ata përfaqësojnë të kaluarën, jo të tashmen ose të ardhmen. Ata do të përplasen në periudhën e turbullt që tani hapet.

Por problemi nuk fillon dhe nuk mbaron me reformistët e djathtë.

Falimentimi i së ‘Majtës’

Një rol veçanërisht dëmshpërues është luajtur nga ajo që quhet ‘e majta’, të cilët kudo kanë kapitulluar përpara presioneve të drejtës dhe establishmentit. Shohim këtë me Tsipras dhe udhëheqësit e tjerë të Syrizës në Greqi. Procesi i njëjtë mund të shihet me Podemos në Spanjë, në SHBA me Bernie Sandersin, dhe në Britani me Jeremy Corbynin.

Në të gjitha këto raste, udhëheqësit e majtë fillimisht zgjuan shpresën e shumë njerëzve, por këto shpresa u shembën kur ata kapitulluan përpara presioneve të së djathtës.

Do të ishte e lehtë të akuzohej këta udhëheqës për frikë dhe dobësi. Por këtu nuk jemi duke përballuar me moralin individual apo kurajon personale, por më shumë me dobësinë politike ekstreme.

Problemi themelor i reformistëve të majtë është se ata besojnë se është e mundur të arrihen kërkesat e masave pa ndërprerë asnjëherë me vetë sistemin kapitalist. Në këtë aspekt, ata nuk ndryshojnë nga reformistët e djathtë, përveçse këta të fundit as nuk bëjnë përpjekje për të fshehur kapitullimin e tyre të plotë përpara bankierëve dhe kapitalistëve.

Në përgjithësi, sot ‘te majtët’ nuk flasin më as për socializmin. Ata nuk janë as hija e udhëheqësve të majtë të vjetër në vitet 1930. Në vend të kësaj, ata kufizohen në kërkesa të dobëta për standarde më të mira jetese, të drejta më demokratike, etj.

Ata nuk flasin më as për kapitalizmin, por më shumë për ‘neoliberalizmin’ - pra, kapitalizmin ‘i keq’, në kundërshtim me kapitalizmin ‘i mirë’ - megjithatë ata kurrë nuk thonë saktësisht çfarë është supozuar të jetë ky kapitalizëm i imagjinuar i mirë.

Sepse ata refuzojnë të ndërpresin sistemin, reformistët e majtë pa dyshim shohin nevojën për të gjetur marrëveshje me klasën sunduese. Ata përpiqen të dëshmojnë se ata nuk janë kërcënim dhe që mund të besohen për të qeverisur në interes të kapitalistëve.

Kjo shpjegon refuzimin e tyre të pa kompromis për të ndërprerë me të djathtën - agjentët e hapur të klasës së sunduese brenda lëvizjes së punës - të cilën ata përpiqen të justifikojnë në bazë të nevojës për të ruajtur unitetin.

Në fund, kjo gjithmonë i çon ata për të kapituluar përpara të djathtës. Por kur ky i fundit merr kontrollin, ata nuk shfaqin të njëjtën ndrojtje, por menjëherë nisin një lojë të egër për të përsekutuar te majtën.

Kështu, frika këtu nuk është një çështje e karakterit personal të këtij apo atij individi. Është një pjesë e padiskutueshme e ADN-së politike të reformizmit të majtë.

Lufta kundër shtypjes

Kriza e kapitalizmit ka gjetur shprehjen e saj në shumë rrjedhat e thella të kundërshtimit ndaj shoqërisë ekzistuese, vlerave të saj, moralitetit të saj, dhe padrejtësive dhe shtypjes së pashoqe të saj.

Kontradikta kryesore në shoqëri vazhdon të jetë antagonizmi midis punës së pagesës dhe kapitalit. Megjithatë, shtypja merr forma të shumta të ndryshme, disa prej tyre shumë më të vjetra dhe më të thella se skllavëria e punës së pagesës.

Në mesin e formave më të universale dhe më të dhimbshme të shtypjes është ajo e grave në një botë të dominuar nga meshkujt. Kriza po rrit varësinë ekonomike të grave. Kufizimet në shpenzimet sociale shtetërore po i ngarkojnë në mënyrë të pabarabartë gratë me peshën e kujdesit për fëmijët dhe të moshuarit.

Ka një epidemi të dhunës kundër grave në të gjithë botën. Dhe të drejtat si aksesimi në abort janë nën sulm. Kjo po provokon një kundërpërgjigje të madhe, dhe një ndjenje militante është duke u rritur, veçanërisht në mesin e grave të reja.

Rebelimi i grave kundër kësaj shtypjeje monstruoze është e rëndësishme në luftën kundër kapitalizmit. Pa pjesëmarrjen e plotë të grave nuk mund të ketë një revolucion socialist te suksesshëm.

Lufta kundër të gjitha formave të shtypjes dhe diskriminimit është një pjesë e nevojshme e luftës kundër kapitalizmit.

Pozicioni ynë është shumë i thjeshtë: në çdo luftë, ne gjithmonë do të marrim anën e shtypurve kundër shtypësve. Por kjo deklaratë e përgjithshme është e pamjaftueshme vetëm për të përcaktuar pozicionin tonë. Ne duhet të shtojmë se qëndrimi ynë është në thelb një negativ.

Kjo do të thotë: ne jemi kundër shtypjes dhe diskriminimit të çdo lloji, qoftë ai drejtuar kundër grave, njerëzve të ngjyrës, njerëzve të ngjashëm, njerëzve transgjinorë ose ndonjë grupi tjetër të shtypur apo minoritar.

Megjithatë, ne e refuzojmë plotësisht politikën e identitetit, e cila, nën maskën e mbrojtjes së të drejtave të një grupi të caktuar, luan një rol reaksionar dhe ndarës që në fund të fundit dobëson unitetin e klasës punëtore dhe ofron ndihmë të vlefshme për klasën e sunduesve.

Lëvizja e punës ka pësuar prej të gjitha llojeve të ideve të huaja: post modernizmi, politika e identitetit, 'korrektesa politike', dhe të gjitha absurditetet e tjera që janë futur nga universitetet nga borgjezet të “majtë”, të cilët vepruan si një kordë e transmetimit për ideologjinë e huaj dhe reaksionare.

Një produkt i quajtur post modernizmi, politika e identitetit ka shërbyer për të zverdhur trurin e studentëve. Këto ide të huaja janë futur në lëvizjen e punës, ku ato vepruan si një armë më efektive në duart e burokracisë për luftën e saj kundër luftëtarëve me militantë të klasës.

Lenini theksoi nevojën për komunistët të luftojnë në të gjitha frontet - jo vetëm në frontin ekonomik dhe politik, por edhe në frontin ideologjik. Ne qëndrojmë fort në themelet e sigurta të teorisë marksiste dhe filozofisë së materializmit dialektik.

Kjo është në kundërshtim të plotë me idealizmin filozofik në të gjitha format e tij: qoftë ai i hapur, i pashpallur i misticizmit të besimit, apo misticizmi i fshehur, përbuzës dhe po aq i dëmshëm i post modernizmit.

Lufta kundër kësaj ideologjie të huaj klasore dhe të avokatëve të saj borgjeze të vegjël përbejnë një detyrë shumë të rëndësishme. Nuk duhet bërë asnjë koncesion për ide  ndarëse dhe kundërrevolucionare, që luajnë në duart e shefave dhe taktikës së tyre të vjetër: ndarja dhe sundimi.

Në fakt, një reagim i shëndetshëm kundër këtyre ideve të dëmshme ka filluar tashmë në mesin e një shtrese të rinjsh që lëvizin drejt komunizmit.

Komunistët qëndrojnë fort në bazën e politikës së klasës dhe mbrojnë unitetin e klasës punëtore mbi të gjitha ndarjet e racës, ngjyrës, gjinisë, gjuhës apo fesë. Ne nuk kemi frikë nëse jeni të zinj ose të bardhë, mashkull ose femër. As nuk jemi në interes të afërm për jetën tuaj të përditshme apo kush është partneri juaj, ose nuk është. Këto janë çështje të përbashkëta dhe nuk janë shqetësim për askënd - burokratë, priftërinj ose politikanë.

Kushti i vetëm për të bashkuar me ne është që të jeni të gatshëm dhe të dëshironi të luftoni për çështjen e vetme që mund të ofrojë liri të vërtetë, barazi dhe marrëdhënie vërtet njerëzore midis burrave dhe grave: çështjen e shenjtë të luftës për emancipimin e klasës punëtore.

Por kushti paraprak për të bashkuar me komunistët është që të lini jashtë derës të gjithë absurditetin reaksionar të politikës së identitetit.

Sindikatat

Periudha e tanishme është më e trullosur dhe më e tronditur në histori. Skena është gati për një rinovim të përgjithshëm të luftës se klasave. Por nuk do të jetë e lehtë. Klasa punëtore po fillon të zgjohet pas një periudhe të mbyllur. Do të duhet të mësojë përsëri shumë mësime, madje edhe mësime të tilla themelore si nevoja për të organizuar në sindikata.

Por udhëheqja e organizatave masive, duke filluar me sindikatat, është kudo në një gjendje të përulur. Ata janë treguar të jenë plotësisht të pamjaftueshme për të përmbushur nevojat më urgjente të klasës punëtore. Ata madje nuk kanë qenë në gjendje të ndërtojnë dhe të përforcojnë vetë sindikatat.

Si rezultat, shtresa të tëra të brezit të ri të punëtorëve të rinj të angazhuar në punë të rrezikshme si shoferë dërgesash, punonjës të qendrës së thirrjeve dhe të ngjashme, gjenden vetëm si material  për shfrytëzim.

Duke punuar në kushte të tmerrshme në fabrikat moderne si magazinat e Amazon, ata vihen nën shfrytëzim brutal, orë të gjata dhe paga qesharake. Ditët kur punëtorët mund të fitonin rritje serioze të pagave duke thënë thjesht se do të bënin grevë janë larguar. Shefat do të thonë se nuk mund të lejojnë as që të mbajnë nivelin aktual të pagave, e jo me te japin koncesione.

Ata që ende ëndërrojnë për paqen dhe konsensusin klasor jetojnë në të kaluarën, në një fazë të kapitalizmit që ka ndaluar të ekzistojë. Janë udhëheqësit e sindikatave, jo marksistët, që janë utopistë! Një panoramë hapjeje e betejave të mëdha, por edhe të humbjeve të proletariatit si rezultat i udhëheqjes së keqe. Çfarë kërkohet është një militantizëm plotësisht i gjakut dhe një rinovim i luftës se klasave.

Procesi i radikalizimit do të vazhdojë dhe do të thellohet. Kjo do të hapë mundësi të mëdha për punën e komunistëve në sindikata dhe vendet e punës.

Rruga përpara kërkon një luftë serioze kundër reformizmit, një luftë për rigjenerimin e organizatave masive të klasës punëtore, duke filluar me sindikatat. Ata duhet të shndërrohen në organizata luftarake të klasës punëtore.

Por kjo mund të arrihet vetëm përmes një luftë te pamëshirshme  kundër burokracisë reformiste. Sindikatat duhet të pastrohen nga lart në fund, dhe politikat e bashkëpunimit klasor të eliminohen plotësisht.

Militanca nuk është mjaftueshëm

Lufta kundër reformizmit nuk do të thotë se jemi kundër reformave. Ne nuk kritikojmë udhëheqësit e sindikatave sepse luftojnë për reforma, por në të kundërt - për shkak se ata nuk luftojnë fare.

Ata kërkojnë marrëveshje me shefat, shmangin veprimin militant, dhe kur janë të detyruar të bëjnë atë nga presioni i anëtarëve të rreshtit, ata bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për të kufizuar veprimin e grevës dhe për të arritur një kompromis të ndotur në mënyrë që të mbyllin lëvizjen sa më shpejt të jetë e mundur.

Komunistët do të luftojnë për edhe reforma më të vogla që përfaqësojnë një përmirësim në standardet jetësore dhe të drejtat e punonjësve. Por nën kushtet e tanishme, lufta për reforma të rëndësishme mund të cojë vetëm në masën që ajo merr një shkallë më të gjërë dhe më revolucionare.

Kufizimet e demokracisë formale borgjeze do të zbulojnë në masën që ato testohen në praktikë. Ne do të luftojmë për të mbrojtur çdo kërkesë demokratike të rëndësishme, në mënyrë që të krijojmë kushte më të favorshme për zhvillimin më të plotë të luftës klasore.

Klasa punëtore në tërësi mund të mësojë vetëm përmes përvojës së saj të vet. Pa luftën ditë për ditë për përparim nën kapitalizëm, revolucioni socialist do të ishte i pamundur.

Por në analizën e fundit, militantizmi i sindikatave nuk është mjaftueshëm. Në kushte të krizës kapitaliste, edhe fitimet që bën klasa punëtore nuk mund të jenë të qëndrueshme për një kohë të gjatë.

Ajo që shefat japin me njërën dorë, ata do t'i marrin me tjetrën. Rritjet e pagave anulohen nga inflacioni ose rritja e taksave. Fabrikat mbyllen dhe papunësia rritet.

Mënyra e vetme për të siguruar që reforma nuk anulohen është duke luftuar për një ndryshim radikal në shoqëri. Në një pikë të caktuar, luftat mbrojtëse mund të shndërrohen në ato ofensive. Është pikërisht përmes përvojës së luftës për kërkesa të pjesshme që përgatitet terreni për betejën përfundimtare për pushtetin.

Nevoja për partinë

Klasa punëtore është klasa e vetme vërtetë revolucionare në shoqëri. Ajo vetëm nuk ka arsye të dëshirojë vazhdimin e një sistemi të bazuar në pronësinë private të mjetet e prodhimit dhe në shfrytëzimin e forcës punëtore njerëzore për të kënaqur lakminë e pak të pasurive të disa parazitëve të pasur.

Detyra e komunistëve është të bëjnë të vetëdijshëm përpjekjet e pavetëdijshme ose të gjysmë-të-vetëdijshme të klasës punëtore për të ndryshuar shoqërinë. Vetëm klasa punëtore ka fuqinë e nevojshme për të rrëzuar diktaturën e bankierëve dhe kapitalistëve.

Asnjëherë të mos harrojmë se nuk ndizet asnjë llambë, nuk kthehet asnjë rrotull, dhe nuk bie asnjë telefon pa lejen e mirë të klasës punëtore.

Kjo është një fuqi kolosale. Dhe megjithatë është një fuqi vetëm në potencial. Për të bërë këtë fuqi potenciale të bëhet realitet, nevojitet diçka tjetër. Ajo që nevojitet është organizimi.

Ka një analogji të saktë me fuqinë e natyrës. Avulli është pikërisht një fuqi e tillë. Ai siguron forcën motorike për revolucionin industrial. Është fuqia që drejton makinat, siguron dritën, ngrohjen dhe energjinë për të sjellë jetë dhe lëvizje në qytete të mëdha.

Por avulli bëhet vetëm një fuqi kur është i konsoliduar në një mekanizëm të quajtur kuti pistonike. Pa një mekanizëm të tillë, ai mbetet thjesht e shpërndarë në ajër pa rëndësi. Rri thjesht një potencial, dhe asgjë më shumë.

Edhe në nivelin më elementar, çdo punëtor i vetëdijshëm për klasën kupton nevojën për organizim sindikal. Por shprehja më e lartë e organizimit proletar është partia revolucionare që bashkon shtresën më të vetëdijshme, të përkushtuar dhe të betuar të klasës në luftën për rrëzimin e kapitalizmit. Krijimi i një partie të tillë është detyra më urgjente përpara nesh.

Dëshmia

Instabiliteti ekonomik dhe social në rritje kërcënon të shkaterrojë themelet e rendit ekzistues. Si mund të shpjegohet shkallëzimi i rrezeve të dhunshme në zgjedhje kudo, nga e djathta në e majtë dhe përsëri në e djathtë?

Reformistët e majtë me shikim të ngushtë fajësojnë punëtorët për zmbrapsjen e tyre. Kjo është mënyra se si ata përpiqen të justifikohen dhe të mbulojnë rolin e tyre të dëmshëm. Por, çfarë reflekton kjo është më tepër dëshpërim dhe një mungesë e plotë e një alternative serioze. Masat po përpiqen me dëshpërim të gjejnë një rrugë dalje. Dhe ata po testojnë një mundësi pas tjetrës.

Në këtë proces, reformistët luajnë një rol më të trishtueshëm, dhe reformistët e majtë edhe më të trishtueshëm, nëse është e mundur. Në rrjedhojë, shohim një ndryshim në vetëdijen. Nuk është lloji i ndryshimit të ngadaltë, graduale që dikush mund të priste.

Kjo merr kohë për të pjekur, natyrisht, por ndryshimet e sasisë në fund të fundit arrijnë në një pikë kritike ku sasia papritmas bëhet cilësi. Ndryshimet e mprehta në vetëdije janë të përfshira në tërë situatën.

Kjo është pikërisht lloji i ndryshimit që po shohim tani, veçanërisht te rinia. Një sondazh pyeti mbi 1,000 të rritur britanikë të rendisin fjalët dhe shprehjet që ata lidhin më së shumti me "kapitalizmin".

Rezultatet kryesore ishin "ligësi" (73 për qind), "presion i vazhdueshëm për të arritje" (70 për qind) dhe "korrupsion" (69 për qind). 42 për qind e pjesëmarrësve pajtoheshin me shprehjen "kapitalizmi është i dominuar nga të pasurit, ata vendosin agjendën politike."

Ndryshimi shprehet më qartë në trendin drejt ideve komuniste te rinia. Këta të rinj quajnë veten komunistë, megjithëse shumë prej tyre nuk kanë lexuar kurrë Manifestin Komunist dhe nuk kanë dije për socializmin shkencor.

Por tradhëtitë e majtës kanë bërë vetë fjalën 'socializëm' të qajë në hundët e tyre. Ajo nuk përputhet më me njerëzit më të mirë. Ata thonë, "ne duam komunizmin. Vetëm atë dhe asgjë më pak se aq."

Çfarë është një komunist?

Në seksionin e Manifestit Komunist të titulluar "Proletarët dhe Komunistët", lexojmë se:

"Në cilën marrëdhënie ndodhen komunistët me proletarët në përgjithësi?

"Komunistët nuk formojnë një parti të veçantë e kundërshtuar me partitë e tjera punëtore.

"Ata nuk kanë interesa të veçanta dhe të ndara nga ata të proletarëve në përgjithësi.

"Ata nuk vendosin parime sektare të tyre, me të cilat të formojnë dhe ndotin  lëvizjen proletare.

"Komunistët dallohen nga partitë e tjera punëtore nga kjo vetëm: 1. Në luftat kombëtare të proletarëve të vendeve të ndryshme, ata shënojnë dhe nxjerrin në krye interesat e përbashkëta të gjithë proletarëve, pavarësisht nga të gjitha kombesitë. […]

"Prandaj, komunistët janë, nga njëra anë, praktikisht, seksioni më i avancuar dhe më i vendosur i partive punëtore të çdo vendi, ai seksion që shtyn përpara të gjithë të tjerët; nga ana tjetër, teorikisht, ata kanë përparësi mbi masën e madhe të proletarëve në kuptimin e qartë të linjës së marshimit, kushteve dhe rezultateve të përgjithshme të lëvizjes proletare."

Këto rreshta shprehin shumë mirë esencën e çështjes.

A është koha e duhur për një Internacionale Komuniste Revolucionare?

Kundërpërgjigja e rritur kundër ekonomisë së quajtur e tregut të lirë ka tronditur mbrojtësit e kapitalizmit. Ata shikojnë me tmerr drejt një të ardhmeje të pasigurte dhe të turbullt.

Së bashku me këtë ndjenjë që përhapet e pesimizmit, përfaqësuesit më të matur të borgjezisë po fillojnë të zbulojnë krahasime të pakëndshme me botën e vitit 1917. Është në këtë kontekst që vihet në pyetje nevoja për një parti revolucionare me një flamur të pastër dhe politika revolucionare të qarta.

Karakteri ndërkombëtar i lëvizjes sonë vjen nga fakti se kapitalizmi është një sistem botëror. Që nga fillimi, Marksi u perpoq të krijojë një organizatë ndërkombëtare të klasës punëtore.

Megjithatë, që nga degjenerimi stalinist i Internacionales Komuniste, nuk ka ekzistuar një organizatë e tillë. Tani është koha për të nisur një Internacionale Komuniste Revolucionare!

Kjo do të shihet nga disa si sektarianizëm. Por nuk është asgjë e tillë. Ne nuk kemi asgjë të përbashkët me grupet ultra-të majta dhe sektarët që ecin si pallonjë qesharakë në skajet e lëvizjes punëtore.

Duhet të kthehemi krah për krah me ata shtresa të reja dhe të freskëta që po lëvizin drejt komunizmit. Nevoja për një hap të tillë nuk është as shprehje e mosdurimit as e vullnetarizmit subjektiv. Ajo është rrënjëzuar në njohjen e qartë të situatës objektive. Është kjo, dhe asgjë tjetër, që bën një hap të tillë absolutisht të nevojshëm dhe të pashmangshëm.

Le të shqyrtojmë faktet:

Sondazhet më të fundit nga Britania, SHBA-ja, Australia dhe vende të tjera na tregojnë shumë  qartë se ideja e komunizmit po përhapet shpejt. Potenciali për komunizëm është i madh. Detyra jonë është të bëjmë këtë potencial një realitet duke i dhënë një shprehje organizative.

Duke organizuar avantgardën në një Parti Revolucionare Komuniste të vërtetë, duke e bashkuar atë me një organizatë bolshevike të disiplinuar, duke e edukuar në idetë marksiste dhe duke e trajnuar në metodat e Leninit, ne do të ndërtojmë një forcë që mund të luajë një rol kyç në zhvillimin e revolucionit socialist në periudhën e ardhshme.

Kjo është detyra jonë. Ne duhet të përmbysim të gjitha pengesat për ta arritur atë.

Stalinizmi kundër Bolshevizmit

Për një kohë të gjatë, armiqtë e komunizmit besonin se kishin zhdukur me sukses frymën e Revolucionit të Tetorit. Kolapsi i Bashkimit Sovjetik dukej se e konfirmon bindjen e tyre se komunizmi ishte i vdekur dhe i varrosur. "Lufta e Ftohtë ka mbaruar," thonin me kënaqësi, "dhe ne fituam."

Megjithatë, në kundërshtim me legjendën që aq ngulmërisht përsëritet nga armiqtë tanë të klasës, nuk ishte komunizmi që ra në vitet 1980, por stalinizmi - një karikaturë e tmerrshme, burokratike dhe totalitare që nuk kishte asnjë lidhje me regjimin e demokracisë së punëtorëve të themeluar nga Lenin dhe bolshevikët në vitin 1917.

Stalini kreu një kundërvendosje politike kundër Bolshevizmit, duke u bazuar në një kastë të privilegjuar zyrtarësh që u ngrit në pushtet në një periudhë të shtrirjes së revolucionit pas vdekjes së Leninit. Për të konsoliduar diktaturën e tij kundërvendosje, Stalini u detyrua të vriste të gjithë bashkëpunëtorët e Leninit dhe një numër të madh të komunistëve të vërtetë.

Stalinizmi dhe Bolshevizmi, larg të qenë identikë, nuk janë vetëm të ndryshëm në natyrë: ata janë të përjashtueshëm njëri-tjetrit dhe armiqtë e vdekshëm, të ndarë nga një lumë i gjakut.

Degjenerimi i Partive 'Komuniste'

Komunizmi është ndërlidhur përgjithmonë me emrin e Leninit dhe traditat e lavdishme të Revolucionit Rus, por Partitë Komuniste të sotme janë 'komuniste' vetëm në emër. Udhëheqësit e këtyre partive kohë më parë braktisën idetë e Leninit dhe Bolshevizmit.

Një ndërprerje vendimtare me Leninizmin ishte pranimi i politikës kundër-Marksiste të socializmit në një vend. Në vitin 1928, Trocki parashikoi se kjo do të çonte domosdoshmërisht në degjenerimin reformist kombëtar të çdo Partie Komuniste në botë. Ky parashikim u vërtetua të ishte i saktë.

Fillimisht, udhëheqësit e Partive Komuniste plotësonin kerkesat e Stalinit dhe burokracisë, ndiqnin me fanatizëm çdo kthesë dhe rrotullim që vinin nga Moska. Më pas ata e rrëzuan Stalinin, por në vend që të ktheheshin te Lenini, ata bënë një kthesë të fortë në të djathtë. Duke shkëputur nga Moska, në shumicën e vendeve, këto parti adoptuan perspektiva dhe politika reformiste.

Duke ndjekur logjikën fatale të 'socializmit në një vend', udhëheqja e çdo partie kombëtare u adaptoi interesave të borgjezisë së vendit të tyre. Kjo ka çuar në degjenerimin e plotë, dhe madje edhe në likuidimin total të Partive Komuniste.

Rasti më ekstrem ishte Partia Komuniste Italiane (PCI), e cila dikur ishte më e madhja dhe më e fuqishmja në Evropë. Politikat e degjenerimit reformist kombëtar çuan në fund në shfuqizimin e PCI dhe transformimin e saj në një parti reformiste borgjeze.

Partia Komuniste Britanike sot ka ndikim vetëm përmes një gazete të përditshme, Morning Star, linja e së cilës nuk shkon më larg se një version i ftohtë i reformizmit të majtë. Efektivisht, është vetëm një mbulim i majtë për burokracinë e sindikatave.

Partia Komuniste Spanjolle (PCE) është në një qeveri koalicioni që po dërgon arme në Ukrainë si pjesë e luftës së NATO-s kundër Rusisë. Si rezultat, PCE ka hyrë në një rënie të fortë. Krahët e rinj (UJCE) refuzuan linjën zyrtare dhe u shkarkuan.

Partia Komuniste e Shteteve të Bashkuara (CPUSA) funksionon pothuajse vetëm si një makinë zgjedhore për Partinë Demokratike, thirrur për një votë për Biden si një 'votë kundër fashizmit'.

Partia Komuniste e Afrikës së Jugut ka qenë pjesë e qeverisjes pro-kapitaliste të ANC-së për 30 vjet, dhe madje mbrojti masakrën e 34 minatorëve në grevë në Marikana në vitin 2012.

Lista është e pafund

Kriza në Partitë Komuniste

Në këtë moment kritik në historinë botërore, lëvizja komuniste ndërkombëtare gjendet në një shpërqëndrim të plotë.

Partitë Komuniste në të gjithë botën kanë reaguar ndaj masakrës në Gazë me thirrje për 'respektimin e ligjit ndërkombëtar' dhe rezolutave të Kombeve të Bashkuara, pra, fuqitë kryesore imperialiste.

Por ishte pushtimi i Ukrainës nga Rusia në shkurt 2022 që shkaktoi një ndarje të thellë, me shumicën e Partive Komuniste  të përqafuara me pozicionin e klasës së tyre udhëheqëse. Shumë Parti Komuniste, veçanërisht në Perëndim, mbuluan mbështetjen e tyre të pasaktë për NATO me thirrje paqësore për paqe, 'bisedime', etj. Sulmi në Gazë nga Izraeli ka bërë gjërat akoma më keq.

Partia Komuniste Franceze (PCF), për shembull, u tërhoq nga koalicioni i majtë zgjedhor (NUPES) sepse udhëheqësi i saj, Mélenchon, refuzoi të karakterizonte Hamasin si një organizatë terroriste.

Në ekstrem tjetër, disa parti janë bërë vetëm mjetet e politikës së jashtme ruse dhe kineze, duke i prezantuar ato si aleatë progresivë të luftës së vendeve të dobëta dhe të varura për të "shpëtuar nga kolonizimi imperialist dhe skllavëria e borxheve".

Partia Komuniste e Federatës Ruse (CPRF) është një rast ekstrem. Ajo ka humbur çdo pretendim për një ekzistencë të pavarur, le të mos flasim për një komuniste. Partia e Zyuganovit kohë më parë u bë thjesht një ndjekëse e regjimit reaksionar të Putinit.

Këto kontradikta kanë çuar në një seri ndarjesh. Takimi Ndërkombëtar i Partive Komuniste dhe Punëtore (IMCWP) në Havana në vitin 2023 dështoi të prodhojë edhe një deklaratë për Luftën në Ukrainë pasi nuk mundi të gjejë 'konsensus'.

Kriza në lëvizjen komuniste dhe roli i KKE-së

Shumë punëtorë komunistë  kanë reaguar kundër këtij revizionizmi të pamoralshëm.

Partia Komuniste Greke (KKE) pa dyshim ka marrë hapa të rëndësishëm në refuzimin e ideve të vjetra të diskredituara Staliniste-Menshevike të dy fazave. Ajo ka marrë një qëndrim internacionalist korrekt në lidhje me luftën në Ukrainë, e cila e karakterizon atë si një konflikt mes imperialistëve.

Ajo udhëhoqi një lëvizje punëtorësh për bojkotimin e dërgesës së armeve nga portet greke në Ukrainë. Kjo do të përshëndetet nga të gjithë komunistët e vërtetë. Megjithatë, ndërsa është qartësisht e rëndësishme, është herët për të përfunduar se progresi i bërë nga komunistët grekë është plotësuar.

Në veçanti, është e nevojshme të ndahemi plotësisht nga teoria kundër-Marksiste e socializmit në një vend dhe të pranojme një ide të frontit të bashkuar leninist.

KKE po përpiqet të ndërtojë lidhje me Partitë Komuniste të tjera që ndajnë pozicionin e saj për luftën në Ukrainë si një konflikt mes imperialistëve. Kjo është një hap në drejtimin e duhur. Megjithatë, kushti paraprak për suksesin është një debat i hapur dhe demokratik që përfshin të gjitha tendencat e vërteta komuniste në botë.

Në bazë të diplomacisë dhe 'konsensusit' në kundërshtim me debatin dhe centralizmin demokratik, është e pamundur të rindertosh një Internacionale Komuniste të vërtetë bazuar në idetë dhe metodat e Leninit.

Detyra jonë është të kthejmë lëvizjen në origjinat e saj të vërteta, të ndahemi nga revizionizmi i tmereuar dhe të marrim flamurin e Leninit. Për këtë qëllim, ne ofrojmë një dorë miqësie për çdo parti apo organizatë që ndan këtë qëllim.

Kur Trocki leshoi Opozitën e Majtë Ndërkombëtare, ai e parashikoi atë si opozitën e majtë të lëvizjes komuniste ndërkombëtare. Ne jemi komunistë të vërtetë - Bolsheviko-Leninistë - të përjashtuar burokratikisht nga radhët e lëvizjes komuniste nga Stalini.

Ne gjithmonë kemi luftuar për të mbajtur flamurin e kuq të Tetorit dhe Leninizmin e vërtetë, dhe tani duhet të rivendosim vendin tonë të drejtë si një pjesë e pandarë e lëvizjes komuniste botërore.

Koha ka ardhur të hapim një diskutim të sinqertë në lëvizje për të kaluar përfundimisht me mbetjet e fundit të stalinizmit dhe për të përgatitur bazën për unitetin komunist të qëndrueshëm në bazë të festës së qëndrueshme të Leninizmit.

Poshtë revizionizmi!

Për unitetin luftarak të të gjithë komunistëve!

Për tek Lenini!

Politika e Leninit

Detyra jonë e menjëhershme nuk është të fitojmë masat. Kjo është diçka krejtësisht jashtë aftësive tona aktuale. Qëllimi ynë është të fitojmë elementet më të përparuara dhe më të ndërgjegjshme klasore.

Vetëm kështu mund të gjejmë një rrugë për në masat. Por nuk mund të trajtojmë afrimin tonë ndaj masave lehtësisht.

Gjenerata e re e punonjësve dhe të rinjve po kërkojnë një rrugë dalje nga ngërçi. Elementet më të mira kanë kuptuar se zgjidhja e vetme qëndron në ndjekjen e rrugës së revolucionit socialist.

Ata po fillojnë të kuptojnë natyrën e problematikave para tyre dhe gradualisht po fillojnë të kuptojnë nevojën për zgjidhje radikale. Por mërzia e tyre mund t'i çojë ata në gabime.

Puna e komunistëve do të ishte shumë e thjeshtë nëse gjithçka që kërkohet ishte të bombardonin klasën punëtore me slogane revolucionare. Por kjo është krejtësisht e pamjaftueshme dhe madje mund të bëhet kundërproduktive.

Klasa punëtore mund të mësojë vetëm përmes përvojës, veçanërisht përvojës së ngjarjeve të mëdha. Zakonisht ajo mëson vetëm ngadalë - shumë ngadalë për shumë revolucionarë që ndonjëherë bien nën ndikimin e mërzisë dhe pasigurisë.

Lenini kuptoi se, para se bolshevikët të mund të merrnin pushtetin, ata duhet të fitonin masat. Për këtë, është e nevojshme një fleksibilitet i madh në taktitka. Lenini gjithmonë rekomandoi revolucionarëve të jenë të duruar: "t'iu shpjegojnë me durim" ishte këshilli i tij për bolshevikët, edhe në ngrohtësinë e revolucionit të vitit 1917.

Pa njohuritë e taktikave, duke nisur nga përvoja konkrete e klasës punëtore, çdo bisedë për ndërtimin e lëvizjes revolucionare është fjalim bosh: është si një thikë pa teh.

Pra, pyetjet e strategjisë dhe takikave duhet të marrin një vend të qendrueshëm në konsideratat e komunistëve. Edhe Lenin dhe Trocki kishin një ide shumë të qartë për marrëdhënien e avangardës komuniste me organizatat reformiste masive.

Kjo u përpërkthye në atë që pa dyshim ishte deklarata e fundit e Leninit për takikat revolucionare: Komunizmi i Majtë, një Sëmundje Foshnjore. Më shumë se një shekull më vonë, shkrimet e Leninit për këtë temë të rëndësishme mbeten një libër i mbyllur me shtatë vula për sektarët pseudo-Trockistë.

Ata kanë diskredituar kudo flamurin e trockizmit dhe kanë shërbyer me vlerë për burokracinë. Ata imagjinojnë se organizatat masive mund të shkruhen lehtë si anakronizma historike. Qëndrimi i tyre ndaj këtyre organizatave është i kufizuar në denoncime të mprehta për tradhti.

 Por këto takika çojnë drejtpërsëdrejti në një rrugë të errët.

Ata nuk kanë asgjë të përbashkët me metodat fleksible të Leninit dhe Trockit, që kuptonin nevojën për komunistët të ndërtonin ura me masën e punëtorëve që mbeten nën ndikimin e reformistëve.

Ne duhet të kthehemi vendosur mbrapsht në këtë sekterizëm të steril dhe të përballemi guximshëm me klasën punëtore. Duke i shpjeguar me durim politikat komuniste masave dhe duke vendosur kërkesa ndaj udhëheqësve reformistë, është e mundur të fitojmë punëtorët reformistë për komunizmin.

"I Gjithë Pushteti tek Sovjetikët"

Eshtë mjaft të përmendim faktin se, në vitin 1917, Lenini paraqiti sloganin "I Gjithë Pushteti tek Sovjetikët", në një kohë kur këto organizata, që përfaqësonin masën e punonjësve dhe ushtarëve, ishin nën kontrollin e reformistëve Menshevikë dhe Social-Revolucionarëve.

Me këtë slogan, Lenini i thoshte udhëheqësve reformistë të Sovjetikëve: "mirë, zotëri. Ju keni shumicën. Ne propozojmë që ju t'i merrni fuqitë në dorë dhe t'i jepni popullit atë që ata dëshirojnë - paqe, bukë dhe tokë. Nëse bëni këtë, ne do t'ju mbështesim, lufta civile do të shmanget, dhe lufta për pushtetin do të zvogëlohet në një luftë paqësore për ndikim brenda Sovjetikëve."

Udhëheqësit e dobët reformistë nuk kishin asnjë qëllim të marrin pushtetin. Ata u nënshtruan Qeverisë Provizore borgjeze, e cila vetë u nënshtrua imperializmit dhe reaksionit. Kështu, punonjësit dhe ushtarët Sovjetikë mund të shihnin vetë natyrën tradhëtare të udhëheqësve të tyre, dhe u kthyen drejt Bolshevizmit.

Vetëm përmes këtyre mjetet ishte e mundur që bolshevikët të kalonin nga një parti e vogël prej afërsisht 8,000 anëtarëve në shkurt të vitit 1917 në një forcë masive në gjendje për të fituar shumicën Sovjetike në periudhën menjëherë para Revolucionit të Tetorit.

Mbi të gjitha, është e nevojshme për ne sot të ruajmë një ndjenjë realiteti. Forcat e vërteta të komunizmit janë rrëzuar nga forcave historike jashtë kontrollit tonë. Ne jemi zvogëluar në një minoritet i një minoriteti në lëvizjen punëtore.

Ne kemi idetë e sakta, por shumica e madhe e klasës punëtore ende nuk është bindur se idetë tona janë të sakta dhe të nevojshme. Për një pjesë të madhe, ata mbeten nën ndikimin e organizatave tradicionale reformiste për arsye të thjeshtë që udhëheqësit e atyre organizatave u ofrojnë atyre atë që duket si një rrugë e lehtë dhe e pa dhimbshme nga kriza.

Në realitet, kjo rrugë çon vetëm në më shumë humbje, zhgënjim dhe mjerim. Komunistët në asnjë rrethanë nuk mund të braktisin klasën punëtore tek mëshirat e tradhëtarëve të klasës reformiste dhe burokratëve. Përkundrazi, ne duhet të zhvillojmë një luftë të pashtuar kundër tyre.

Por nuk ka mënyrë që klasa punëtore të shmangë  shkollën e dhimbshme e reformizmit.

Detyra jonë nuk është t'i godasim me shapkë nga anash, por të kalojmë përvojën me ta, krah për krah, duke i ndihmuar ata të nxjerrin mësimet dhe të gjejnë rrugën përpara, siç bënë bolshevikët në 1917.

Ndërtojmë një urë për punonjësit!

Ne duhet të vendosim një dialog me klasën punëtore, në të cilin të shihemi, jo si elemente të huaja apo armiq, por si bashkëluftëtarë në luftë kundër një armiku të përbashkët - Kapitalizmit. Ne duhet t'u tregojmë atyre superioritetin e komunizmit, jo në fjalë por në vepra.

Ne duhet të gjejmë mënyra dhe metoda për të fituar një audienca në mesin e masës së punonjësve që mbeten nën ndikimin e reformizmit. Burokracia do të përdorë çdo metodë pa moral për të izoluar komunistët nga punonjësit e bazës. Ndalo, ndalesa, shkëputje, gënjeshtër, shpifje, fyerje dhe sulme të çdo lloji. Por komunistët gjithmonë do të gjejnë mënyra dhe metoda për të tejkaluar këto pengesa. Nuk ka mënyrë në të cilën burokracia, e cila ka uzurpuar udhëheqjen e organizatave të punonjësve, mund të pengojë komunistët të arrijnë klasën punëtore.

Nuk ka rregull të artë për përcaktimin e taktikave, që janë të përcaktuara nga kushtet konkrete. Kjo nuk është një pyetje e bazuar në principe, por një pyetje praktike. Lenini gjithmonë kishte një afrimitet fleksibël ndaj çështjeve taktike. Në të njëjtën kohë, Lenini, i cili mbështeti ndarjen me Social-Demokratët në 1914 dhe mbështeste themelimin e një partie Komuniste të pavarur në Britani, gjithashtu propozoi që partia britanike të aplikonte për bashkëlidhje me Partinë Laburiste, duke mbajtur programin e saj të vet, flamurin dhe politikat.

Në kushte të caktuara, mund të jetë e nevojshme të dërgojmë të gjitha forcën tonë në organizatat reformiste për të fituar punonjësit që lëvizin në të majtë drejt një pozicioni revolucionar të fortë.

Në këtë fazë aktuale, megjithatë, kjo nuk është e vënë në dukje. Kushtet për këtë mungojnë. Por në çdo kohë, është e nevojshme të gjejmë një rrugë drejt klasës punëtore. Ky nuk është një pyetje takike, por një çështje jetike për avangardën komuniste.

Komunistët, edhe duke punuar si një parti e pavarur, janë të detyruar të përballen me organizatat masive të klasës punëtore, duke ndjekur një taktikë të frontit të bashkuar kur është e mundur, për të gjetur një rrugë drejt masave. Kjo është ABC-ja për këdo që është edhe pak i njohur me idetë dhe metodat e Marksit, Engelsit, Leninit dhe Trockit.

Politika jonë është pikërisht bazuar në këshillën e Leninit dhe tezat e kongreseve të parë katër të Kominternit. Nëse kjo nuk kuptohet nga kritikët tanë sektarë, kjo është plotësisht fatkeqësia e tyre.

Për çfarë po luftojmë?

Në thelb, qëllimet e komunistëve janë të njëjta si ato të punonjësve në përgjithësi. Ne qëndrojmë për eliminimin e plotë të urisë dhe mungesës së strehimit; për punë të garantuar në kushte të mira; për reduktimin drastik të javës së punës dhe përfitimin e kohës së lirë; për shëndetësi dhe arsim të garantuar, të lartë cilësisht; për një përfundim të imperializmit dhe luftës; dhe për një përfundim të shkatërrimit të çmendur të planetit tonë.

Por ne nënvizojmë se, nën kushte krize kapitaliste, këto qëllime mund të arrihen vetëm përmes një lufte, dhe kjo mund të jetë e suksesshme vetëm në fund, kur çon në shpronësimin e bankierëve dhe kapitalistëve. Është për këtë arsye që Trocki zhvilloi idenë e kërkesave tranzicionale.

Komunistët do të ndërhyjnë me energji maksimale në çdo luftë të klasës punëtore. Kërkesat konkrete që komunistët ngrejnë në lëvizje do të ndryshojnë, natyrisht, shpesh në përputhje me kushtet e ndryshme dhe do të ndryshojnë në varësi të kushteve në çdo vend. Prandaj, një listë programore e kërkesave do të ishte jashtë vendit në një manifest të kësaj natyre.

Megjithatë, metoda me të cilën komunistët në të gjitha vendet duhet të formulojnë kërkesat konkrete u elaborua me brilancë nga Trocki në 1938 dhe u botua në dokumentin themelor të Katërtës Internacionale, Agonia e Vdekjes së Kapitalizmit dhe detyrat e Të Katërtës Internacionale - ose Programi Tranzicional siç njihet më gjerësisht.

Kërkesat e paraqitura në atë dokument paraqesin një përmbledhje të programit të punuar nga Lenini dhe bolshevikët, dhe janë përfshirë në tezat dhe dokumentet e botuara të katër kongreseve të parë të Kominternit.

Ideja bazë e kërkesave tranzicionale mund të përcaktohet thjesht. Trocki shpjegoi se në periudhën e rënie kapitaliste, çdo luftë serioze për përmirësimin e standardeve të jetesës do të shkojë në fund "përtej kufijve të marrëdhënieve të pronësisë kapitaliste dhe të shtetit borgjez."

Për të njëjtën mënyrë si në luftë, betejat mbrojtëse mund të shndërrohen në ato sulmuese, kështu edhe në luftën e klasës, lufta për kërkesat e menjëhershme mund të çojë, në rrethana të caktuara, në një hedhje në vetëdijen dhe një lëvizje drejt një luftë revolucionare për pushtet.

Në analizën e fundit, asnjë reformë nuk mund të bëhet kurrë me karakter të qëndrueshëm nëse nuk lidhet me rrëzimin e porosive borgjeze.

Komunistët luftojnë për emancipimin total të klasës punëtore, për lirinë nga shtypja dhe dhimbja e punës. Kjo mund të arrihet vetëm me shkatërrimin e shtetit borgjez, shpronësimin e mjetet e prodhimit dhe përshkrimin socialist nën kontroll dhe menaxhim demokratik të punëtorëve.

Në këtë varet e ardhmja e njerëzimit. Në fjalët e madhështorit marksist irlandez James Connolly:

"Kërkesat tona më të qeta janë, Ne vetëm duam tokën."

A është komunizmi një ide utopike?

Shpëtimi fundit për mbrojtësit e kapitalizmit është të thonë se nuk ka alternativë për sistemin e tyre të falimentuar. Por mund ta besojë ndonjë person i arsyeshëm këtë?

A është vërtet e vërtetë se raca njerëzore është e papërfillshme për të konceptuar një sistem që është superior ndaj situatës së tani të tmerrshme? Një deklaratë e tillë fantastike përfaqëson një shpifje mbi inteligjencën e species sonë.

Shfuqizimi i diktaturës së bankierëve dhe kapitalistëve do të lejojë krijimin e një ekonomie që është planifikuar racionalisht për të kënaqur nevojat e njerëzimit, dhe jo lakminë e pakicës së miliarderëve.

Zgjidhja është e qartë për çdo person që mendon seriozisht. Dhe është tani brenda përzierjes sonë. Kjo është e vetmja mënyrë për të shfuqizuar urinë, varfërinë, luftërat dhe të gjitha sëmundjet e kapitalizmit, dhe për të krijuar një botë të përshtatshme që njerëzit të jetojnë.

Armikët e komunizmit argumentojnë se kjo është një ide utopike. Kjo akuza ka një tingull ironik. Ç'mund të jetë utopike është pikërisht një sistem shoqëror-ekonomik që ka kaluar më tej se përdorshmëria e vet, ekzistenca e cilit është në kundërshtim flagrant me nevojat reale të shoqërisë. Një sistem i tillë nuk ka të drejtë të ekzistojë dhe është dënuar të përfundojë në koshin e plehrave të historisë.

Nuk ka asgjë utopike në komunizëm. Përkundrazi. Kushtet materiale për një shoqëri të re dhe më të lartë njerëzore ekzistojnë tashmë në shkallë botërore dhe po piqen shpejt.

Avancimet e mëdha në shkencë dhe teknologji ofrojnë një pamje mahnitëse të një bote të lirë nga varfëria, mungesa e strehimit dhe uria. Zhvillimi i inteligjencës artificiale, i kombinuar me robotikën moderne, mund të shërbejë për të reduktuar orët e punës në atë pikë ku, në fund të fundit, njerëzit nuk do të duhet të punojnë përveçse për zgjedhje personale.

Shfuqizimi i skllevërisë së punës është pikërisht premisa materiale për një shoqëri pa klasa. Kjo është tani krejtësisht e mundur. Nuk është një utopi, por diçka që është plotësisht brenda përzierjes sonë. Një botë e re është në proces të lindjes, duke rritur heshtur, por qëndrueshëm brenda mitrës së vjetër.

Por nën kapitalizëm, gjithçka kthehet në të kundërtën e vet. Në një sistem ku çdo gjë është nënshtruar interesit te fitimit, çdo përparim teknologjik i ri tregon një rritje të papunësisë së bashku me një zgjatje të ditës së punës, dhe një rritje të shfrytëzimit dhe skllevërisë.

Të gjitha që propozojmë është të zëvendësojmë një sistem të padrejtë dhe iracional ku çdo gjë bëhet nënshtruese ndaj lakmisë së pakicës, për një ekonomi të planifikuar racional dhe harmonike, bazuar në prodhim për të kënaqur nevojat humane.

Për një Internacionalë Komuniste të Vërtetë!

Tre dekada më parë, në kohën e rënies së Bashkimit Sovjetik, Francis Fukuyama triumfalisht shpalli fundin e historisë. Por historia nuk eliminohet kaq lehtë. Ajo vazhdon rrugën e saj, pavarësisht mendimeve të shkrimtarëve borgjezë. Dhe tani rrota e historisë ka rrotulluar 180 gradë.

Rënia e Bashkimit Sovjetik ishte pa dyshim një dramë historike e madhe. Por në retrospektivë, ajo do të shihet si vetëm parathënia e një drame më të madhe - kriza terminale e kapitalizmit.

Për arsyet e përmendura më lart, kriza aktuale do të jetë e zgjatur në natyrë. Ajo mund të zgjasë vite, ose madje dekada, me ngjitje dhe zbritje, për shkak të mungesës së faktorit subjektiv. Megjithatë, kjo është vetëm një anë e medaljes.

Kriza do të jetë e zgjatur, por kjo nuk do të thotë fare se do të jetë paqësore dhe qetë. Përkundrazi! Ne kemi hyrë në periudhën më të trullosur në historinë e kohëve moderne.

Kriza do të prek një vend pas tjetrit. Klasa punëtore do të ketë shumë mundësi për të marrë pushtetin. Ndryshimet e mprehta dhe të papritura janë të përfshira në tërësitë e situatës. Ato mund të shfaqen kur më pak të presim. Ne duhet të jemi të përgatitur.

Nuk është më e nevojshme të bindim shtresa të gjerë të rinisë për supremacinë e komunizmit. Ata tashmë janë komunistë. Ata po kërkojnë një flamur të pastër, një organizatë që ka thyer rrënjësisht me reformizmin dhe mundësinë e tmerreve të majta.

Ne duhet të marrim të gjitha masat praktike të mundshme për t'u gjetur dhe për ti rekrutuar ata. Kjo përfshin shpalljen e një partie të re dhe një Internacionale të re. E gjithë situata e kërkon. Është një detyrë tërësisht e domosdoshme dhe urgjente që nuk lejon asnjë vonim.

Çfarë kërkohet është një Parti Komuniste e vërtetë, që bazohet në idetë e Leninit dhe të mësuesve të mëdhenj marksistë të tjerë, dhe një Internacionale në linjat e Internacionales Komuniste gjatë pesë viteve të para.

Numrat tanë janë ende të vegjël krahasuar me detyrat e mëdha që na presin dhe nuk kemi iluzione në këtë aspekt. Por çdo lëvizje revolucionare në histori ka filluar gjithmonë jetën si një element i vogël dhe i pakuptimtë.

Ne kemi punë të rëndësishme për të bërë, dhe ajo punë është tashmë duke sjellë fryte të rëndësishme dhe është duke arritur në një fazë vendimtare.

Ne po rritemi shpejt sepse tani po notojmë së bashku me rrjedhën e historisë. Mbi të gjitha kemi idetë të sakta. Lenini tha se Marksizmi është i fuqishëm sepse është i vërtetë. Ky fakt na mbush me bindje për të ardhmen.

Socialisti utopik francez Fourier e përcaktonte socializmin si mënyrën për të bërë të mundur potencialin e races njerëzore.

Nën komunizëm, për herë të parë në historinë njerëzore, dyert do të hapen për masat për të kuptuar vërtet botën e kulturës që u është mohuar atyre. Rruga do të jetë e hapur për një lulëzim të papritur të artit, muzikës dhe kulturës, siç bota nuk ka parë kurrë më parë.

Për një botë të re, në të cilën jeta do të përfitojë një kuptim krejtësisht të ri. Dhe për herë të parë, burrat dhe gratë do të jenë në gjendje të ngrihen në lartësinë e tyre të vërtetë në bazë të barazisë së plotë. Kjo do të jetë shkëmbimi i njerëzimit nga sfera e nevojës në sferën e lirisë.

Nuk do të duhet më që burrat dhe gratë të drejtojnë sytë e tyre drejt reve në kërkim të një jete më të mirë pas vdekjes. Ata do të përjetojnë një botë të re, në të cilën vetë jeta, e pastër nga shtypja, shfrytëzimi dhe padrejtësia, do të përfitojnë një kuptim krejtësisht të ri.

Kjo është gjëja e mrekullueshme për të cilën po luftojmë: një parajsë në këtë botë.

Kjo është ajo që do të thotë komunizmi i vërtetë.

Kjo është vetëm çështja e vetme vlerë për të luftuar.

Pra, për këtë jemi komunistë!

Çdo njëri prej nesh është detyrimisht për të bërë siguruar që kjo punë kryhet menjëherë, pa dyshim dhe me bindjen absolute që do të arrijmë.

Le të jenë slogane luftarake tona:

- Poshtë hajdutët imperialiste!

- Poshtë robërisë kapitaliste!

- Shpronësoni bankierët dhe kapitalistët!

- Rroftë komunizmi!

- Punëtorë të të gjitha vendeve, bashkohuni!

- Përpara drejt ndërtimit të një Internacionaleje të re!

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.