Solidarno z Gorenjem!

Z obrambo tovarn pred zapiranjem branimo vse nas, branimo naš kruh in prihodnost delavstva vseh jugoslovanskih dežel in celega sveta. Da bi v tej borbi zmagali, se ne smemo posluževati zgolj kapitalistom sprejemljivih oblik protesta in sindikalnega organiziranja.


[Source]

Lastnik Gorenja, kitajski Hisense, je zaradi menda zmanjšanega prometa ob trenutni korona-krizi napovedal odpuščanje 2200 delavcev. Od tega 1000 v Velenju in 1200 v Srbiji, na Češkem in v prodajnih izpostavah po celi Evropi. To je zadnje v nizu mnogih odpuščanj v Gorenju, ki je v času prevzema leta 2018 imelo 11000 zaposlenih, v začetku leta 2020 pa le še 7100. Zadnji val odpiščanj se je zgodil februarja, ko je bilo odpuščenih 300 delavcev in pred tem, ob koncu leta 2019, ko je bilo odpuščenih 270. Velenje (nekoč Titovo Velenje), delavsko mesto z okoli 25000 prebivalci tako dobiva 100 novih nezaposlenih. V protest proti odpuščanju sta sindikat SKEI Velenje in mesta uprava Velenja 8. maja pozvala meščane, da s hupanjem iz avtomobilov pokažejo solidarnost med vožnjo mimo tovarne Gorenja. Odzvalo se je veliko število občanov in kolona hupajočih avtomobilov je trajala več kot deset minut. Ta poziv je zadnji v nizu akcij pod sloganom »Brez Gorenja ni Velenja«, ki v raznih oblikah trajajo že od prevzetja leta 2018. Drugih možnosti za ostvaritev svojih ciljev sindikat v okviru buržoazne države nima. Sedaj so popolnoma dozoreli grenki plodovi tranzicijskih zakonov o delu in stavki za kar celotno sindikalno gibanje plačuje ceno desetletij defenzivne in strahopetne politike svojih birokratskih vodstev.

Situacija v Velenju kaže, kako nemočna je ena na izgled nacionalna oblast, katera je po vseh svojih dejanjih le administrator multinacionalnega kapitala. V primerjavi s kapitalom, so oblastem »samostojne« evropske Slovenije, mesto in delavci, ki živijo v njem in ki že 70 let dihajo z gorenjem, nepomembni. Tržno gospodarstvo nam vsakodnevno in vse bolj surovo daje na znanje, da je tudi človeško življenje podvrženo zakonom ponudbe in povpraševanja in da se beda skriva za vsakim vogalom, ne glede na to koliko se je delavec trudil in koliko let mukotrpnega dela je vložil v podjetje. Nova svetovna kriza kapitalizma za katero je novi koronavirus služil kot katalizator, ni odkrila novih dejstev o kapitalu in njegovemu odnosu do človeških življenj, ampak jih je razgalila v vsej njihovi surovosti in povozila še tako majhne ostanke upanja v možnost »socialnega dialoga« in socialne odgovornosti kapitalistične države.

Ne smemo se sprenevedati, vsi počasi prihajamo pod nož novih odpuščanj in socialnih rezov. Zato je toliko pomembneje podpreti sindikalno borbo v vseh tovarnah na udaru epidemije profitnega motiva! »Brez Gorenja ni Velenja«, ampak obramba Gorenja ni samo borba za preživetje Velenja. Z obrambo tovarn pred zapiranjem branimo vse nas, branimo naš kruh in prihodnost delavstva vseh jugoslovanskih dežel in celega sveta. Da bi v tej borbi zmagali, se ne smemo posluževati zgolj kapitalistom sprejemljivih oblik protesta in sindikalnega organiziranja. Potrebna je revolucionarna delavska partija, potrebna je ofenziva dela!

Solidarno z Gorenjem!

Proti vsakršnemu odpuščanju, podaljševanju delovnega časa in zmanjševanju plač!

Smrt kapitalizmu – svoboda narodu!

Join us

If you want more information about joining the IMT, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.